Da Erna ikke møtte Dalai Lama

Dalai Lama har reist. Han og Kinas ledere har gitt Norges maktelite en mulighet til å lære noe om seg selv. Vi andre, uten sete ved Kongens bord, har fått se Storting og regjeringens rådende holdninger til menneskerettighetene, ikke de rettighetene som gjelder andre mennesker verden over, men de som gjelder for oss, -Norge som nasjon.

”Vi” hadde ikke mot til å stå opp for hva vi egentlig mente. Det manglende motet skiller Erna og Børge fra Liu Xiaobo. Fredsprisvinnere er vinnere fordi de har hatt mot til å følge hjertet og integritetens stemme, koste hva det måtte koste. Derfor taler de med autoritet. Andre lytter til dem. De er ikke å komme utenom. Dette er hva «vi» har tapt.

Verdens rikeste nasjon har mistet noe som alle våre penger ikke kan skaffe oss. Vi har mistet Desmond Tutus respekt, men mest av alt har ”vi” mistet vår selvrespekt. Når kan igjen ”vår” røst tordne i forsvaret av urett? Jeg kan ikke melde meg ut av Norge, men skille lag med Høyre er en nødvendighet.